Hilma, vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus. STEA, tekoja hyvinvoinnin tueksi
 
Eikö viesti näy oikein? Lue uutiskirje selaimessasi // Open in browser

(Please scroll down for English. // Sisältö englanniksi uutiskirjeen loppuosassa.)

 

HILMA-TIEDOTE 1/2019

Hilma-tiedote on Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilman uutiskirje, joka ilmestyy noin kerran kuukaudessa. Tiedotteessa julkaistaan tietoa Hilman ja sen sidosryhmien ajankohtaisista materiaaleista ja tapahtumista sekä uutisia vammais- ja maahanmuuttoasioista. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia sisällöstä "Muiden uutisia" - osioon. Mikäli et jatkossa halua saada tiedotetta, klikkaa sivun alalaidasta "Poistu uutiskirjeestä".

Tässä tiedotteessa:

Hilman ja Vammaisfoorumin uutisia:
 
1. Hilma Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 5.-6.3.
2. Vammaisfoorumi Facebookissa ja Instagramissa
 

Muiden uutisia:
 
1. VIGOR-mentorikoulutus naisille
2. The 2nd International Conference on Disability Studies, Arts & Education – haku auki konferenssiohjelman ehdotuksille!
3. Yhdenvertaisuus kulttuurikentällä vammaisuuden näkökulmasta -seminaari 8.2.


 
Hilman ja vammaisfoorumin uutisia

 

1. Hilma Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 5.-6.3.

Tukikeskus Hilma osallistuu toista kertaa Talentian sosiaalialan asiantuntijapäiville 5.-6.3.2019. Olemme paikalla kertomassa toiminnastamme ja palveluistamme esittelypisteellä. Asiantuntijapäiville voi ilmoittautua 19.2. saakka, lisätietoja löydät täältä. Luvassa paljon mielenkiintoisia luentoja sekä järjestöjen näyttelypiste, tervetuloa!2. Vammaisfoorumi Facebookissa ja Instagramissa

Oletko huomannut, että Vammaisfoorumi on nykyään myös somessa? Facebookissa ja Instagramissa löydät Vammaisfoorumin tuoreimmat kuulumiset, käy tykkäämässä ja seuraa Vammaisfoorumia!

Vammaisfoorumi Facebookissa: https://www.facebook.com/vammaisfoorumiry/
Vammaisfoorumi Instagramissa: https://www.instagram.com/vammaisfoorumi/

 
Muiden uutisia

 

1. VIGOR-mentorikoulutus naisille

Onko terveyden edistäminen lähellä sydäntäsi?
Haluatko olla mukana edistämässä oman yhteisösi hyvinvointia?
 
Naisille suunnatussa VIGOR-mentorikoulutuksessa koulutetaan arabian, darin, kurdin, persian ja somalin kieliryhmistä mentoreita seksuaaliterveyteen liittyvistä teemoista. Mentorikoulutus kestää yhteensä 27 tuntia (1op).
 
Koulutetut mentorit vievät tietoa eteenpäin esimerkiksi keskustelemalla haluamistaan teemoista omassa kaveriporukassaan, järjestöjen ryhmissä tai ammattilaisten keskuudessa.
 
Aiemmissa koulutuksissa on käyty läpi muun muassa seuraavia teemoja: seksuaalioikeudet, ehkäisy, rintasyöpä ja rintojen omatarkkailu, syöpäseulonnat, väkivalta, digitaalinen ahdistelu somessa, vaihdevuodet ja virtsankarkailu.
 
Jos kuulut johonkin edellä mainituista kieliryhmistä, pystyt opiskelemaan suomen kielellä, olet täysi-ikäinen nainen ja omaat hieman perustietoa (seksuaali)terveydestä, tämä koulutus on tehty juuri sinulle!
 
Arvostamme suuresti mentorien työtä, minkä vuoksi maksamme mentoreille rahallisen palkkion!
 
 
Koulutuspäivät:
Lauantai 23.3. klo 9-16
Sunnuntai 24.3. klo 9-16
Lauantai 30.3. klo 9-16
Sunnuntai 31.3. klo 9-13
 
Koulutuspaikka: Elimäenkatu 25-27, 00510 Helsinki
 
Viimeinen ilmoittautumispäivä on sunnuntaina 24.2. Kannattaa kuitenkin ilmoittautua heti, sillä paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumislinkin kautta pääset myös vaikuttamaan koulutuksen sisältöön.
 
Ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta: https://goo.gl/forms/XoG4sb1DfNbh8kT42
Edellisten koulutusten videomateriaalia löytyy täältä: https://vigorhanke.fi/toiminta/mentorointi/
Koulutuksen mainos löytyy täältä.

Lisätiedot: Tiina Alakärppä tiina.alakarppa@sosped.fi  | +358 50 375 4755 I www.sosped.fi2. The 2nd International Conference on Disability Studies, Arts & Education – haku auki konferenssiohjelman ehdotuksille!

Lähetä ehdotukset viimeistään 1.3.2019. 
Ilmoittautuminen konferenssiin avataan tammikuussa 2019.

The 2nd International Conference on Disability Studies, Arts & Education pidetään Philadelphiassa (Yhdysvallat) Moore College of Art & Designissa 3.-5.10.2019.

Lue lisää englanninkielisestä uutisestamme alla.3. Yhdenvertaisuus kulttuurikentällä vammaisuuden näkökulmasta -seminaari 8.2.

Seminaari ja keskustelua pe 8.2.2019 klo 11-13 Eduskunnan kansalaisinfossa, Helsingissä. Kansalaisinfo sijaitsee osoitteessa Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3. Sisäänkäynti on ensimmäinen, kun tullaan Arkadiankadulta Pikkuparlamentin eteen. Pikkuparlamentti on esteetön.
 
Yhdenvertaisuus taide- ja kulttuurikentällä edellyttää, että kaikille taataan mahdollisuudet osallisuuteen – myös henkilöille, joilla on jokin vamma tai jotka kuuluvat viittomakieliseen vähemmistöön. Osallistuminen kulttuuriin kokijana ja tekijänä on Suomen perustuslakiin kirjattu perusoikeus.
 
Seminaarissa tarkastellaan yhdenvertaisuuden toteutumista taide- ja kulttuurikentällä eri ikävaiheissa. Mitkä konkreettiset tekijät luovat mahdollisuuksia ja mitkä estävät? Mikä on kunkin yhteiskunnan toimijan rooli? Mitä avautuvia ja sulkeutuvia ovia vammainen taitelija kohtaa matkalla lapsuudesta aikuisuuteen? Ohjelmassa on kipinäpuheenvuoroja taiteilijoilta, paneelikeskusteluja, kansanedustajien kommentteja ja yleisökeskustelua.
 
Tilat ovat esteettömät. Käytettävissä on induktiosilmukka. Tilaisuuden kieli on suomi. Tilaisuus on tulkattu viittomakielelle ja kirjoitustulkataan. 
 
Järjestäjät ovat Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä (VAMYT), Kulttuuria kaikille -palvelu ja Ursa Minor -teatteri. Yhteistyökumppanit Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, Kynnys ry, Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry, Kettuki, Vertaistaiteilija-hanke/Aula-työkoti, ArtsEqual/Taideyliopisto, DuvTeatern, Teatteri Totti, Kulttuurikeskus PiiPoo, Kuurojen Liiton kulttuurituotanto ja DiDa - Disabilityday Art and Action -verkosto.
 
Tilaisuus on maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Kahvitarjoilu.
 
Ohjelma pe 8.2.2019 klo 11-13 Pikkuparlamentin Kansalaisinfo, Helsinki  
 
Tilaisuuden juontaa erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelu 
 
11:00 Johdantoa
  
Tervetuloa  
 • Kansanedustaja  Johanna Karimäki (Vihreät – De Gröna) puheenjohtaja Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä VAMYT 
 • Taitelijapolku vammaisen henkilön kannalta. Mitkä tekijät suomalaisessa yhteiskuntarakenteessa edistävät tai estävät yhdenvertaisuutta eri ikäkausina? Erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelu
11:15 I osa LAPSUUS 

Vammaisesta lapsesta isona taiteilija tai kulttuurityöntekijä – miten se onnistuu? 

Kipinäpuheenvuorot 
 • Tanssija, esiintyjä, kirjoittaja, tanssin verkkolehti Liikekieli.comin päätoimittaja Maija Karhunen 
 • Toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu, Kulttuurikeskus PiiPoo  (kumppanina mukana Tampereen kaupungin koordinoimassa SATA2 - saavutettava taideharrastus -hankkeessa) 

  11:30 Paneelikeskustelu, puheenjohtajana saavutettavuusasiantuntija Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu 
 • Panelisteina kipinäpuheenvuoron pitäjä Maija Karhunen, ohjaustoiminnan artesaani -opiskelija Sari Kivimäki, tutkija Tuulikki Laes Taideyliopiston ArtsEqual-hankkeesta ja taiteellinen johtaja Noora Karjalainen Ursa Minor -teatterista
 • 11:50 Yleisökeskustelua
12:00 II osa AIKUISUUS 
 • Taiteilijuudesta työ ja identiteetti vammaiselle henkilölle – miten se onnistuu?
 • Kipinäpuheenvuorot 
 • näyttelijä Silva Belghiti
 • muusikko Joose Ojala
  12:15 Paneelikeskustelu, puheenjohtajana toiminnanjohtaja Päivi Lilja Kettuki 
 • panelisteina kipinäpuheenvuorojen pitäjät Silva Belghiti ja Joose Ojala sekä kuvataiteilija Riina Noro ja erityisasiantuntija Ulla Lassila Taiteen edistämiskeskuksesta (Taike) 
  12:35 Yleisökeskustelua 
  12:45 Kommenttipuheenvuoroja kansanedustajilta
  13:00 Päivän päätös  
Seminaari Kulttuuria kaikille -palvelun sivuilla:
http://www.kulttuuriakaikille.fi/tapahtumat/yhdenvertaisuus_kulttuurikentalla_vammaisuuden_nakokulmasta
 
Seminaari Facebokissa: https://www.facebook.com/events/1196747700478096/
* * * * * * * *


IN ENGLISH:
 

HILMA NEWSLETTER 1/2019

This is the monthly newsletter of Hilma - The Support Centre for Immigrants with Disabilities. The newsletter provides information on Hilma's current activities and topical events and news related to disability and immigration issues.
We gladly accept your suggestions for content in the "Stakeholder news" -section. English information is provided on selected topics only.
If you do not wish to receive Hilma newsletter in the future you can unsubscribe by clicking "Unsubscribe" at the end of this page.

WHAT'S NEW?

Hilma's and Finnish Disability Forum's news:
 
1. Hilma at Talentia's exhebition in Tampere 5.-6.3.
2. The Finnish Disability Forum on Facebook and Instagram


Stakeholder news:
 
2. The 2nd International Conference on Disability Studies, Arts & Education - Call for Proposals Now Open!
3. Equal treatment in the cultural field for persons with disabilities -seminar 8.2.


Hilma's news
 

1. Hilma at Talentia's exhebition in Tampere 5.-6.3.

Hilma is taking part at Talentia's exhebition for the professionals and students of socialwork. We'll be in Tampere with our own stand sharing information about who we are and what we do. The last signing in for the exhebition is on February 19th. For more information about the exhebition and the program (in Finnish) here.


2. The Finnish Disability Forum on Facebook and Instagram

Did you know that The Finnish DIsability Forum has joined the social media? You can follow them and their latest news on Facebook here and Instagram here.


Stakeholder's news
 

2. The 2nd International Conference on Disability Studies, Arts & Education - Call for Proposals Now Open!

The 2nd International Conference on Disability Studies, Arts & Education will be hosted in Philadelphia (United States) at Moore College of Art & Design on October 3rd-5th, 2019.

The 2nd International Conference on Disability Studies, Arts & Education will bring together researchers, students, artists, art educators and members of the disability community who share an interest in, or whose work addresses, the intersections and interplay between critical disability studies, arts, and education.

Cost for Conference: $50 for the full event / $35 per day / $10 discount for all National Art Education Association DSAE & SNAE Interest Group Members.

Deadline for Proposals: March 1st, 2019 
Registration for the conference will open: in January 2019 
Keynote information: coming soon!

Lauren Stichter 
Director of Art Education 
Moore College of Art & Design 
1916 Race St. 
Philadelphia PA 19103-1179 
lstichter@moore.edu 
(215) 667- 6811 
www.moore.edu 
NAEA Special Needs in Art Education Interest Group, President-Elect 
2nd International Conference on Disability Studies, Art & Education, 2019 Conference Chair 3. Equal treatment in the cultural field for persons with disabilities -seminar 8.2.

Seminar and discussion on Friday, 8 February 2019 at 11-13 in the The Citizens' Information  in the Parliamentary Annex building. Address: Arkadiankatu 3, Helsinki. The entrance is the first seen from Arkadiankatu. The building is accessible.

The seminar examines the how equality is realised in art and culture for different aged people. What concrete factors create opportunities and what are the obstacles? What are the opening and closing doors for an artist with disabilities on the way from childhood to adulthood? The program includes inspiring speeches from artists, panel discussions, MPs' comments and an audience discussion.

The facilities are accessible. An induction loop is available. The language of the event is Finnish. The event will be translated into Finnish sign language and speech to text interpreted (in Finnish). The event is free of charge.

For more information and the program, see our news in Finnish above or the Culture for All webpages (in Finnish):
http://www.kulttuuriakaikille.fi/tapahtumat/yhdenvertaisuus_kulttuurikentalla_vammaisuuden_nakokulmasta

* * * * * * * *

UUTISKIRJE LOPPUU // END OF NEWSLETTER

VAMMAISTEN MAAHANMUUTTAJIEN TUKIKESKUS Hilma
PL 30, 00030 IIRIS
Gsm: 050 300 2501
Email: info@tukieskushilma.fi
http://tukikekushilma.fi

Poistu postituslistalta / Unsubscribe