Hilma, vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus. STEA, tekoja hyvinvoinnin tueksi
 
Eikö viesti näy oikein? Lue uutiskirje selaimessasi // Open in browser

(Please scroll down for English. // Sisältö englanniksi uutiskirjeen loppuosassa.)

 

HILMA-TIDOTE 7/2018

Hilma-tiedote on Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilman uutiskirje, joka ilmestyy noin kerran kuukaudessa. Tiedotteessa julkaistaan tietoa Hilman ja sen sidosryhmien ajankohtaisista materiaaleista ja tapahtumista sekä uutisia vammais- ja maahanmuuttoasioista. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia sisällöstä "Muiden uutisia" - osioon. Mikäli et jatkossa halua saada tiedotetta, klikkaa sivun alalaidasta "Poistu uutiskirjeestä".

Tässä tiedotteessa:

Hilman ja Vammaisfoorumin uutisia:
 
1. Vammaisfoorumin järjestöassistentti esittäytyy

Muiden uutisia:
 
1. Ulkomaalaistaustaisille naisille suunnattu koulutus seksuaaliterveydestä Turussa
2. Maanantai kuuluu kaikille -kampanja
3.Turvapaikkana museo -seminaari 26.11. klo 12-16 Valokuvataiteen museossa
4. Selkokeskus on julkaissut Selkokielen mittarin

 


 
Hilman ja vammaisfoorumin uutisia

 

1. Vammaisfoorumin järjestöassistentti esittäytyy

Hei,
 
Olen Jasmi Ahonen, Vammaisfoorumi ry:n uusi järjestöassistentti. Aloitin työt maanantaina 22.10. ja olenkin nyt ehtinyt tutustua toimintaan ja yhteistyöjärjestöihin ja -verkostoihin jonkin verran.
 
Olen 24-vuotias helsinkiläistynyt nuori ja opiskelen sosionomiksi Laurean ammattikorkeakoulussa. Opintoni ovat nyt tauolla ja voin tehdä muita mielenkiintoisia asioita. Olenkin erittäin innoissani tästä työstä ja mielenkiinnolla odotan kaikkea sitä, mitä pääsen tekemään.
 
Vapaa-ajallani käyn mm. elokuvissa ystävien kanssa ja pelaan sähköpyörätuoli salibandya SM-sarjassa.
 
Toivottavasti törmäämme kokouksissa sekä muiden tapahtumien yhteyksissä!
 
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jasmi Ahonen
Järjestöassistentti, Vammaisfoorumi ry
e-mail: jasmi.ahonen@vammaisfoorumi.fi
GSM: +358 (0) 447446007
 

 
Muiden uutisia

 

1. Ulkomaalaistaustaisille naisille suunnattu koulutus seksuaaliterveydestä Turussa

Onko terveyden edistäminen lähellä sydäntäsi? Haluatko olla mukana edistämässä oman yhteisösi hyvinvointia?
 
Naisille järjestetään VIGOR-mentorikoulutus Turussa joulukuussa. Mentorikoulutuksessa koulutetaan arabian, darin, kurdin, persian ja somalin kieliryhmistä mentoreita seksuaaliterveyteen liittyvistä teemoista. Jos kuulut johonkin edellä mainituista kieliryhmistä, pystyt opiskelemaan suomen kiellellä, olet täysi-ikäinen ja omaat hieman perustietoa (seksuaali)terveydestä, tämä koulutus on tehty JUURI SINULLE! 
 
Koulutuksessa tulet saamaan paljon tietoa seksuaaliterveyteen liittyvistä teemoista, lisäämään omaa ammattitaitoasi lukuisten keskustelujen pohjalta ja verkostoitumaan alan ammattilaisten kanssa. 
 
Mentorikoulutus kestää kokonaisuudessaan 27h (1 op), johon sisältyy 2 tuntia etätehtäviä ja 25 tuntia lähiopetusta. Jokaiseen koulutuspäivään kuuluu VIGOR-hankkeen kustantama aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvit. 
 
Tarkemmat koulutuspäivämäärät ja -ajat:
Lauantai 8.12. klo 9-16
Sunnuntai 9.12. klo 9-16
Lauantai 15.12. klo 9-16
Sunnuntai 16.12. klo 9-13
 
Koulutus järjestetään Sokos hotelli Hamburger börsin tiloissa osoitteessa Kauppiaskatu 6, 20100 Turku.
 
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löytyy täältä ja koulutuksen mainos täältä. Huomioithan, että koulutuksen sisällössä saattaa tapahtua pieniä muutoksia, jos esimerkiki joku kouluttajista estyy tulemasta paikalle.
 
Koulutuksen jälkeen mentorit vievät tietoa eteenpäin omiin yhteisöihinsä. Mentorointia voi tehdä esimerkiksi kaveriporukassa, järjestöjen naisryhmissä tai ammattilaisten keskuudessa. Mentorointipaikoista saa myös vinkkejä VIGORin Tiinalta. Mentoroinnissa pääasia on, että keskustelukulttuuria saadaan muutettua avoimemmaksi ja tieto menee eteenpäin.
Mentorointisi tueksi saat muun muassa VIGOR-kassin, johon eri tahot ovat lahjoittaneet intiimituotteita, täyden VIGOR-tiimin tuen, vertaistukea muilta mentoreilta, virkistäytymishetkiä, jatkokoulutusmahdollisuuksia yms.!
 
Arvostamme suuresti mentorien työtä, minkä vuoksi maksamme mentoreille rahallisen palkkion!
 
Voimme maksaa mentorien koulutukseen osallistumisesta aiheutuvat matka- ja majoituskulut sopimuksen mukaan.
Ilmoittaudu VIGOR-mentorikoulutukseen heti tämän linkin kautta: https://goo.gl/forms/ybZxPGM0yEbXfJXE3
 
Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Lisätietoja: Tiina Alakärppä
Hankepäällikkö | Projektledare | Project Manager
tiina.alakarppa@sosped.fi  | +358 50 375 4755 I www.sosped.fi

 


2. Maanantai kuuluu kaikille -kampanja

Yhdenvertaisuusvaltuutetun ja Ihmisoikeuskeskuksen kampanja ”Maanantaikuuluu kaikille” muistuttaa vammaisten henkilöiden huonosta työllisyystilanteesta ja oikeudesta yhdenvertaiseen kohteluun ja osaamisensa näyttämiseen työelämässä. Miksi usein korkeasti koulutettua ja motivoitunutta työvoimaa ei hyödynnetä?
 
Jopa 1,9 miljoonalla työikäisellä suomalaisella on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma, mutta työikäisistä vammaisista henkilöistä töissä on vain noin 15–20 %. Maanantaiarki on siis etuoikeus, jota kaikilla ei ole.
Kampanja lanseerattiin 22.10 ja jatkuu marraskuun puoliväliin.
Kampanjan koti on sosiaalisessa mediassa: Facebookissa ja Twitterissä tunnisteella #maanantai ja kampanjan mainoksia voi nähdä myös Instagramissa. Kampanjan materiaalia saa mielellään jakaa kaikissa verkostoissanne.
Kampanjan Facebook –sivut: https://www.facebook.com/maanantaikuuluukaikille/
Lue lisää kampanjasta ja siihen osallistumisesta täältä: https://www.syrjinta.fi/maanantai
 3.Turvapaikkana museo -seminaari 26.11. klo 12-16 Valokuvataiteen museossa

 
Turvapaikkana museo -hankkeeseen osallistuneet museot kertovat kokemuksistaan turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kanssa toimimisesta ja jakavat parhaiksi todetut menetelmät, vaikuttavimmat kohtaamiset ja hetket.

Ohjelma:
11-12
Lounas Kaapelitehtaan Hima&Sali -ravintolassa
12-12.30
Seminaarin avaus, Päivi Salonen (kulttuuriasiainneuvos, OKM). Hankkeen saavutukset ja turvapaikanhakijoiden tilanne, Riika Huitti-Malka (koordinaattori, Helinä Rautavaaran museo)
12.30-13.30
Museoiden terveiset ja parhaat menetelmät
13.30-14
Kulttuuritoimijat ja järjestöt turvapaikanhakijoita aktivoimassa, Katja Rajala (tutkija, Likes)
Keskustelu 15 min.
Tauko
14.30-15
Osallisuus ja feminismi kulttuurityössä, Warda Ahmed (luokanopettaja)
Keskustelu 15 min.
15.15-15.45
Keskustelu ryhmissä
– museot yhteiskunnallisina vaikuttajina
– kulttuurityön ja sosiaalityön rajat
– toiminnan juurruttaminen
15.45-16
Koonti, seminaarin päättäminen
Seminaari on maksuton ja sisältää lounaan. Ilmoittautumiset: riika.huitti-malka@helinamuseo.fi
Helinä Rautavaaran museon koordinoima Turvapaikkana museo -hanke on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta vuosina 2016-2018. Hanke on toteutettu 15 museon yhteistyönä, ja siinä on tuotettu erilaisia näyttelyjä, opastuksia, liikunta- taide- ja kädentaitotyöpajoja, juhlia ja muita tapahtumia eri puolilla Suomea. Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää ja juurruttaa museoissa tapahtuvaa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kotoutumiseen, toimintakyvyn parantamiseen, aktiiviseen kansalaisuuteen tukemiseen ja hyvinvointiin tähtäävää toimintaa. Vuosina 2016-2017 yhteensä lähes 8000 turvapaikanhakijaa ja maahanmuuttajaa osallistui hankkeen toimintoihin.
Lisätietoja Helinä Rautavaaran museon sivuilta: http://helinamuseo.fi/turvapaikkanamuseo_seminaari/4. Selkokeskus on julkaissut Selkokielen mittarin

Selkokielen mittarin avulla voidaan arvioida, onko jokin teksti selkokieltä vai ei. Mittariin on koottu Suomessa käytössä olevat selkosuomea koskevat kriteerit. Jos teksti vastaa näitä kriteerejä, se on selkokieltä.
Selkokielen mittari on suunniteltu selkokielen asiantuntijoiden ja selkokieleen perehtyneiden kielentutkijoiden työvälineeksi tekstien arviointiin. Se ei siis sellaisenaan sovellu selkokirjoittamisen harjoitteluun. Aloittelevalle kirjoittajalle suosittelemme osallistumista selkokirjoituskurssille tai selkokielen teoriakirjoihin tutustumista.
Selkokielen mittari on kehitetty Selkokeskuksessa. Mittarin kehittämiseen on saatu kielellistä asiantuntija-apua Kotimaisten kielten keskukselta.

Selkokielen mittari löytyy Selkokeskuksen sivuilta pdf-muodossa: https://selkokeskus.fi/selkokieli/selkokielen-mittari/
 
* * * * * * * *


IN ENGLISH:
 

HILMA NEWSLETTER 7/2018

This is the monthly newsletter of Hilma - The Support Centre for Immigrants with Disabilities. The newsletter provides information on Hilma's current activities and topical events and news related to disability and immigration issues.
We gladly accept your suggestions for content in the "Stakeholder news" -section. English information is provided on selected topics only.
If you do not wish to receive Hilma newsletter in the future you can unsubscribe by clicking "Unsubscribe" at the end of this page.

WHAT'S NEW?

Hilma's and Finnish Disability Forum's news:
 
1. New employee at the Finnish Disability Forum


Stakeholder news:
 

2. Everybody has the right to Mondays -campaign
3. Turvapaikkana museo seminar at 12-16 26.11. at The Finnish Museum of Photography
4. Selkokeskus has published Selkokielen mittari (Easy to Read language meter)Hilma's news
 

1. New employee at the Finnish Disability Forum

The Finnish Disability Forum has a new employee, you can read her introduction down below:

Hello,
 
My name is Jasmi Ahonen and I’m the new organisation assistant to Finnish Disability Forum. I started on Monday 22nd of October and have had the chance to get to know the organisation and its associates a bit.
 
I’m a 24-year-old girl from Helsinki and a batchelor of social sciences student from Laurea School of Applied Sciences. At the moment my studies are paused and I can do other things that interest me. That is why I’m very excited about this job and I look forward to everything it brings.
 
In my spare time I like to go to the movies with friends and I play powerchair hockey in the highest level in Finland.
 
I hope to see everyone in meetings and other events!
 
Kind regards,
 
Jasmi Ahonen
Järjestöassistentti, Vammaisfoorumi ry
 
e-mail: jasmi.ahonen@vammaisfoorumi.fi
GSM: +358 (0) 447446007
 


Stakeholder's news
 

2. Everybody has the right to Mondays -campaign

Non-Discrimination Ombudsman and the Human Rights Centre have together launched the campaign “Everybody has the right to Mondays”. Up to 80% of people with disabilities are outside of the worklife. The campaign aims to challenge employers to make changes in order to make its possible to hire persons with disabilities.
 
Read more in our news in Finnish above.
 3. Turvapaikkana museo seminar at 12-16 26.11. at The Finnish Museum of Photography

 
The museums participating in the Turvapaikkana museo (Museum as Asylum) project, report in the seminar on their experiences of working with asylum seekers and immigrants and sharing best-known methods, the most impressive encounters and moments at the seminar 26.11.2018. The seminar is held in Finnish.
Read more in our news in Finnish above or on Helinä Rautavaara’s Museum website: http://helinamuseo.fi/turvapaikkanamuseo_seminaari/
4. Selkokeskus has published Selkokielen mittari (Easy to Read language meter)


Selkokeskus (The Finnish Centre for Easy to Read) has developed an Easy to Read language meter can be used to determine if any text is Easy to Read or not. The meter has compiled the criteria for Easy to Read language in Finland. If the text matches these criteria, it is Easy to Read language.
Selkokielen mittari can be found in pdf format on Selkokeskus’ webpages:
https://selkokeskus.fi/selkokieli/selkokielen-mittari/
 
* * * * * * * *

UUTISKIRJE LOPPUU // END OF NEWSLETTER

VAMMAISTEN MAAHANMUUTTAJIEN TUKIKESKUS Hilma
PL 30, 00030 IIRIS
Gsm: 050 300 2501
Email: info@tukieskushilma.fi
http://tukikekushilma.fi

Poistu postituslistalta / Unsubscribe